Sunday, 9 December 2012

Betapa ramai Allah keluarkan Manusia dari Neraka.Potongan hadis riwayat Al Hafiz Abu Ya'la Al Mushili yang dinukil oleh Ibn Katsir di dalam kitabnya Bidayah Wan Nihayah, dari Abu Hurairah RA :
Rasulullah SAW bersabda :
" Apabila semua penghuni nereka telah masuk, maka masuklah ke sana makhluk-makhluk Tuhanmu yang lain, yang celaka disebabkan perbuatan mereka.

Di antara mereka ada yang terbakar, api hanya sampai ke tapak kakinya sahaja, tidak lebih. Ada yang sampai ke perutnya. Ada pula yang sampai ke sekujur tubuhnya, kecuali wajahnya, kerana Allah SWT telah mengharamkan api membakar rupa orang itu. "Rasulullah bersabda : " Aku berkata Ya Tuhanku, terimalah syafaatku terhadap umatku yang masuk neraka. " Allah pun berfirman : " Keluarkan orang-orang yang kamu kenal. " Lalu keluarlah mereka sehingga tidak ada seorang pun yang tertinggal.
Kemudian Allah mengizinkan lagi kepadaku untuk mengajukan syafaat, sehingga tidak ada seorang Nabi atau seorang syahid pun melainkan dapat pula memberi syafaat ( untuk orang lain ). Allah SWT berfirman : " Keluarkan olehmu sesiapa sahaja yang kamu dapati iman dalam hatinya, walau hanya seberat satu dinar sekali pun." Maka mereka pun keluar, sampai tidak ada yang tertinggal.
Kemudian Allah SWT menerima pula syafaat dari yang lain seraya firmanNya :

" Keluarkan olehmu orang yang kamu dapati iman dalam hatinya seberat dua pertiga dinar." Kemudian berfirman : " Dan sepertiga dinar."

Kemudian berfirman " Satu qirat." Kemudia berfirman : " Sebutir biji sawi . " Setiap daripada mereka pun keluar, sehingga tidak ada yang tertinggal.

Akhirnya tidak tertinggal lagi dalam neraka orang yang pernah melakukan kebaikan apa pun kerana Allah SWT, dan tidak ada seorang pun yang patut memberi syafaat melainkan diterima syafaatnya. Bahkan sampai Iblis sempat menjulur-julurkan dirinya, ketika melihat betapa besar rahmat Allah SWT, dengan harapan akan dapat pula memperoleh syafaat.

Kemudian Allah SWT berfirman: " Kini tinggal Aku, sedang Aku adalah yang maha pengasih di antara mereka yang pengasih." Dimasukkan-Nya tangan-Nya ke dalam Jahannam lalu dikeluarkan dari neraka itu sekian ramai orang, yang tidak diketahui entah berapa jumlahnya selain Allah SWT sendiri. Mereka bagai biji-bijian.
Allah SWT kemudian menaburkan mereka ke sungai yang disebut " Nahr Al-Hayawan " ( sungai kehidupan ). Di sana mereka tumbuh bagaikan biji-biji yang tumbuh di antara sampah-sampah yang dibawa arus sungai. Yang terkena sinar matahari yang berwarna hijau. dan yang tertutup bayangan berwarna kuning.
Mereka terus tumbuh, sehingga menjadi seperti mutiara. Pada leher mereka tertulis : " Bekas Penghuni Jahannam Yang Dibebaskan oleh Allah Yang Maha Rahman."
Mereka dikenali oleh penghuni syurga yang lain dengan adanya tulisan itu.Mereka dahulunya sama sekali tidak pernah beramal kebaikan kerana Allah SWT namun demikian mereka tinggal dalam syurga.
[ Potongan hadis yang panjang di dalam Bidayah Wan Nihayah oleh Ibn Katsir yang diambil di dalam Kitab Huru Hara Hari Kiamat ( sub bab dalam Bidayah ) , m/s 201-201, cetakan Al Hidayah ]

No comments:

Post a Comment