Sunday, 9 December 2012

tuliskan senarai kekasih hati anda..Di saat menunggu saat berhenti kelas, Guru mengatakan pada pelajarnya: "Mari kita buat satu permainan,sila bantu saya sebentar." Kemudian salah satu pelajar berjalan menuju papan tulis.

Guru : "Sila tulis 20 nama yang paling dekat dengan anda, pada papan tulis." Dalam sekejap sudah di tuliskan semuanya oleh pelajar tersebut. Ada nama jirannya, teman pejabatnya, orang yang paling anda kasihi dan lain-lain.

Guru : "Sekarang sila tulis satu nama diantaranya yang menurut anda paling tidak penting! "pelajar itu lalu mencoret satu nama, nama jirannya.

Guru : "Sila tulis satu lagi!" Kemudian pelajar itu mencoret satu nama teman pejabatnya lagi.

Guru : "Sila coret satu lagi!" Siswi itu mencoret lagi satu nama dari papan tulis dan seterusnya. Sampai pada akhirnya di atas papan tulis hanya ada tiga nama, iaitu nama orang tuanya, suaminya dan nama anaknya.

Dalam kelas tiba-tiba terasa begitu sunyi tanpa suara, semua pelajar tertumpu memandang ke arah guru, dalam fikiran mereka (para pelajar) menganggap sudah tidak ada lagi yang harus dipilih oleh pelajar itu. Tiba-tiba guru memecahkan keheningan dengan berkata, "Sila coret satu lagi!" Dengan pelahan-lahan pelajar itu melakukan suatu pilihan yang amat sangat sulit. Dia kemudian mengambil kapur tulis, mencoret nama orang tuanya.

Guru : "Sila coret satu lagi!" Hatinya menjadi bingung. Kemudian ia mengangkat kapur tulis tinggi-tinggi. lambat laun menetapkan dan mencoret nama anaknya. Dalam sekejap waktu, terdengar suara isak tangis, sepertinya sangat sedih.

Setelah suasana tenang, Guru lalu bertanya "Orang yang paling kamu kasihi bukannya Orang tuamu dan Anakmu? Orang tua yang membesarkan anda, anak adalah anda yang melahirkan, sedang suami itu boleh dicari lagi. Tapi mengapa anda berbalik lebih memilih suami sebagai orang yang paling sukar untuk dipisahkan? "

Semua rakan sekelas mengarah padanya, menunggu apa yang akan di jawabnya. Setelah agak tenang, kemudian pelahan-lahan ia berkata "Sesuai waktu yang berlalu, orang tua akan pergi dan meninggalkan saya, sedangkan anak jika sudah besar selepas itu berkahwin boleh meninggalkan saya juga, Yang benar-benar boleh menemani saya dalam hidup ini hanyalah suami saya ".

Sebenarnya, kehidupan bagaikan bawang, jika dikupas se ulas demi se ulas, ada kalanya kita mungkin akan menangis. Berapa umur anda ketika ini? 20 tahun, 30tahun, 40tahun atau bahkan 5 tahun. Berapa lama anda telah melalui kehidupan anda? Berapa lama lagi sisa masa anda untuk menjalani kehidupan? Tidak ada seorang pun yang tahu bila kita mengakhiri hidup ini.

Sebagai manusia jelas kita memiliki perbezaan dalam menjalankan kehidupan. Kehidupan bukanlah sekadar rutin. Kehidupan adalah kesempatan untuk kita mencurahkan potensi diri kita untuk orang lain. Kehidupan adalah kesempatan untuk kita berkongsi suka dan duka dengan orang yang kita sayangi. Kehidupan adalah peluang untuk kita dapat mengenal orang lain. Kehidupan adalah kesempatan untuk kita membantu kepada sesama. Kehidupan adalah kesempatan untuk kita mencintai pasangan kita, orang tua kita, saudara, serta mengasihi sesama kita. Kehidupan adalah kesempatan untuk kita belajar dan terus belajar tentang erti kehidupan. Kehidupan adalah kesempatan untuk kita selalu mengucap syukur kepada Tuhan Yang Maha Kuasa.

Begitu banyak Kehidupan yang boleh kita jalani. Berapa tahun anda telah melalui kehidupan anda? Berapa tahun anda telah menjalani kehidupan rutin anda? Pandanglah di sekeliling kita, ada segelintir orang yang memerlukan kita. Mereka menanti kehadiran kita. Mereka menanti sokongan kita. Orang tua, saudara, pasangan, anak, sahabat dan sesama.

Bersyukurlah setiap saat bahawa kita masih diamanahkan untuk menjalani kehidupan ini. Buatlah hidup ini menjadi hidup yang lebih berkualiti. Selamat Menjalani saat akhir tahun 2012 dan juga 2013 yang akan menjelang dengan lebih semangat untuk lebih berkualiti!

No comments:

Post a Comment