Friday, 5 April 2013

dua beg yang berbeza
Alkisah, ada seseorang yang sangat menikmati kebahagiaan & ketenangan di dalam hidupnya. Orang tersebut mempunyai dua poket. Pada beg yang satu terdapat lubang di bawahnya, tapi pada beg yang lain tidak terdapat lubang.

Segala sesuatu yang menyakitkan yang pernah didengarnya seperti makian & sindiran, ditulisnya di sebuah kertas, digulung kecil, kemudian dimasukkannya ke dalam beg yang berlubang. Tetapi semua yang indah, benar, dan bermanfaat, ditulisnya di sebuah kertas kemudian dimasukkannya ke dalam beg yang tidak ada lubangnya.
Pada malam hari, ia mengeluarkan semua yang ada di dalam saku yang tidak berlubang, membacanya, dan menikmati hal-hal indah yang sudah diperolehnya sepanjang hari itu. Kemudian ia menyeluk beg yang ada lubangnya, tetapi ia tidak menemukan apa pun. Maka ia pun tertawa dan tetap bersukacita karena tidak ada sesuatu yang boleh merosakkan hati dan jiwanya.

Teman2 .. Itulah yang seharusnya kita lakukan. Menyimpan semua yang baik di "beg yang tidak berlubang", sehingga tidak satupun yang baik yang hilang dari hidup kita. Sebaliknya, simpanlah semua yang buruk di "beg yang berlubang". Maka yang buruk itu akan jatuh dan tidak perlu kita ingat lagi.
Namun sayang sekali .. masih banyak orang yang melakukan dengan terbalik! Mereka menyimpan semua yang baik di "beg yang berlubang", dan apa yang tidak baik di "beg yang tidak berlubang ( memelihara fikiran-fikiran jahat dan segala sesuatu yang menyakitkan hati). Maka, jiwanya menjadi tertekan & tidak ada ghairah dalam menjalani hidup.

Oleh kerana itu, agar dapat menikmati kehidupan yang bahagia dan tenang: jangan menyimpan apa yang tidak baik di dalam hidup kita (tahukah anda: sakit hati, iri hati, dendam, dan kemarahan juga boleh menyebabkan penyakit serius bahkan kematian). Mari cuba, menyimpan hanya yang baik dan bermanfaat.

No comments:

Post a Comment