Sunday, 23 August 2015

kamu bertanggungjawab.Jika orang memutar belitkan lidah pada masalah keduniaan, maka dia akan dipertanggungjawabkan dalam hal keduniaan, tetapi jika memutar belitkan dalam hal agama, menafsirkan bukan dengan maksud Allah, mempergunakan ayat untuk meraih kepentingan peribadi.

Zaman sekarang bagaimana ayat-ayat Allah S.W.T dipergunakan oleh mulut-mulut dan lidah-lidah yang memutar belit daripada makna ayat al-Quran, sehingga berlaku pembunuhan disana sini, kononnya “Allahu akbar”, yang sana pula “Allahu akbar”, semua mempermainkan ayat-ayat Allah S.W.T bukan kepada apa yang dimaksudkan oleh Allah S.W.T.
Menggunakan firman Allah :

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ جَاهِدِ الْكُفَّارَ وَالْمُنَافِقِينَ وَاغْلُظْ عَلَيْهِمْ

wahai seorang nabi, perangilah orang kafir, dan tegaslah kamu kepada mereka.( surah at-Taubah : 73)
 Diperintah oleh Allah S.W.T, setiap orang kafir kita bunuh? Dengan dasar kita berpegang pada ayat Allah S.W.T. ini adalah orang yang mempermainkan ayat-ayat Allah S.W.T.

Dan sudah pernah ada di zaman Rasulullah S.A.W, orang menggunakan ayat-ayat Allah memutar belitkan makna ayat tersebut melalui lisan mereka, diperangi oleh saidina Abu bakar AS-Siddiq R.A, mereka mengatakan kami tidak mahu mengeluarkan zakat. Apa pasal tidak mahu keluarkan zakat? zakat itu wajib. Ya, zakat itu wajib hanya dizaman Rasulullah S.A.W sahaja, setelah Rasulullah wafat, maka tidak ada lagi kewajipan berzakat kerana al-Quran, mereka guna al-Quran, bukan tak guna Quran.

Dan mereka juga sekarang banyak menggunakan al-Quran untuk mensyirikkan fulan, mengkufurkan si fulan dan sebagainya. Apa kata mereka? Allah berfirman dalam al-Quran,

خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِمْ بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ

Ambillah wahai Muhammad rasulullah daripada harta mereka, iaini harta zakat, yang dapat menyucikan diri mereka dan dapat membersihkan mereka dan doakan kepada mereka.(surah at-Taubah : 103)

Allah suruh nabi ambil,Allah suruh nabi berdoa, bukan suruh kepada Abu bakar, jadi tak wajib kita keluarkan zakat. Bukan kah dia guna ayat al-Quranul karim? Ya, dia guna. Zaman kita sekarang pun lebih kurang banyak orang mempergunakan ayat, menggunakan hadis, sedikit mensyirikkan si fulan, menyesatkan kepada si fulan. Menuduh kepada si fulan, dengan hadis dan ayat al-Quran yang  difahami oleh mereka dan dihukum orang lain ikut apa mereka paham.


Mempergunakan ayat-ayat dan nas-nas, (لَيًّا بِأَلْسِنَتِهِمْ ) memutarbelitkan lidah mereka, perangai orang yahudi seperti ini, berlaku kepada umat Islam kita zaman sekarang. 

No comments:

Post a Comment