Sunday, 5 August 2012

hadiah lidah dan hati untuk ibu.

Hujan turun mencurah-curah,pagi ini dan sedikit sejuk, agak kerap hujan untuk seminggu ramadhan ini,Pergerakan hari di bulan ramadhan juga mencecah kepada angka yang lebih besar,banyak hadiah-hadiah yang telah diberikan oleh Allah kepada hambanya sepanjang berlalunya hari-hari dibulan ramadhan.adakah mereka meneliti setiap pergerakan dan faham akan hadiah-hadiah yang diberikan.semoga hadiah di bulan ramadhan ini dimanfaatkan dengan sebaiknya..adakah lidah dan hati itu hadiah yang terbaik?

Hadiah Terbaik dan Terburuk

Seorang ibu yang dermawan telah menghadiahkan seekor kambing kepada Luqman al-Hakim. 

Ibu itu berpesan, “Sembelihlah kambing ini dan berikan saya bahagian yang terburuk daripadanya untuk saya makan.” 

Setelah disembelih, Luqman mengirim hati  dan  lidah kambing kepada ibu itu. 

Beberapa hari kemudian, ibu itu sekali lagi menghadiahkan seekor kambing. Kali ini dia berpesan agar dikirimkan bahagian yang terbaik daripada kambing itu. 

Firman Allah yang bermaksud ; “ tiada suatu ucapan yang diucapkannya melainkan ada didekatnya malaikat pengawas yang selalu hadir” (Qaaf, ayat 18)


Setelah kambing disembelih, Luqman mengirim hati dan lidah juga kepada ibu yang dermawan itu. 

“Kenapakah tuan mengirimkan kepada saya lidah dan hati   ketika saya meminta bahagian yang terburuk, dan dikirimkan bahagian yang sama ketika saya memesankan bahagian yang terbaik?” tanya ibu tersebut kepada Luqman. 

Luqman menjawab, “Hati dan lidah amatlah baik ketika ia baik dan menjadi buruk apabila keduanya buruk.” 

Mendengar jawapan tersebut, mengertilah ibu itu akan maksud Luqman. Hati  dan lidah itu adalah tunjang segala kebaikan dan juga ibu kejahatan serta keburukan.


Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam Bersabda :

Amal yang paling utama itu adalah kegembiraan yang anda tanamkan kedalam hati seorang Muslim (HR.Ibnu Adi)
No comments:

Post a Comment