Monday, 3 September 2012

sabar vs iri hati


Ada seekor siput selalu memandang sinis terhadap Katak. Suatu hari, Katak yang kehilangan kesabaran akhirnya berkata kepada siput: "Wahai Tuan siput, Adakah saya telah melakukan kesalahan, sehingga Anda Begitu membenci saya?"

Siput menjawab: " Kaum Katak sangat beruntung mempunyai empat kaki dan boleh melompat ke Sana ke mari, Tapi saya Mesti membawa cengkerang yang Berat ini, merangkak di tanah, jadi saya merasa sangat sedih."

Katak menjawab: "Setiap Kehidupan memiliki penderitaannya Masing-masing, hanya saja kamu cuma melihat kegembiraan saya, tetapi kamu tidak melihat Penderitaan kami (Katak)"

Dan seketika, ada seekor Helang besar yang Terbang ke Arah mereka, siput dengan cepat memasukan badannya ke dalam cengkerang, sedangkan Katak dimangsa oleh Helang.

Nikmatilah kehidupanmu, tidak perlu  merasa iri hati kita terhadap orang lain akan membawa lebih banyak Penderitaan. Lebih baik pikirkanlah apa yang kita miliki. Hal tersebut akan membawakan lebih banyak Rasa Syukur dan Kebahagiaan bagi kita sendiri.

No comments:

Post a Comment